חדשות

וידיאו משפטי
פורסם בתאריך:
24/02/2022
מאת:
עו"ד, נוטריון, בורר ומגשר אורי שילה

במאמרנו "יחסי ממון מסוכנים" סיפרנו את סיפורו של אברי, שאמו נפטרה ובן הזוג שלה, איתו חיה מאז נפטר אביו של אברי, חי בקוטג'  המפואר שבנו הוריו ומסרב לאפשר לאברי ולאחיו להיכנס לבית המשפחה.

האם לאחר לכתנו ייקלעו יורשינו למערכות יחסים הרות אסון? האם הם ייגררו לסכסוכים בעקבות חלוקת העזבון? האם דאגנו לעתיד הכלכלי של הנותרים אחרינו? שאלות אלה ודומות מעסיקות רבים מאיתנו. השאלות מורכבות, מערבות רגשות של דאגה, חשש ואחריות, ולעתים החרדה מהבלתי נודע מאפילה על  איכות חיינו.

לא רק שאלות שנוגעות לרכוש עומדות בראש דאגותינו, אלא גם שאלות הנוגעות לטיפול ביקירינו ובמיוחד אלה שהולכים ומזדקנים או אלה שהם חולים או זקוקים לסיעוד מיוחד. הצורך לדאוג לעתיד אהובינו מקבל חשיבות רבה יותר כאשר אנו חשים שללא התערבותנו האקטיבית יורשינו "יילכו לאיבוד". מדובר בנושא מאד רגיש וכולנו היינו רוצים לדעת שכשנלך לעולמנו, לא נשאיר אחרינו סכסוכים, שאלות, תהיות ועניינים לא פתורים, אלא שנלך ביודעינו כי כל המוטבים ייהנו מכל הרכוש שצברנו בדיוק כפי שנצווה.

צוואה הינו מסמך משפטי, המנוסח בהתאם לרצונו החופשי של אדם, המאפשר לאדם לקבוע מי יירש את רכושו ונכסיו לאחר מותו. לעתים כוללת הצוואה הוראות שונות בנוגע לסדרי הקבורה והאבל, או מסרים אישיים אחרים, אך אלו המכונים "צוואות מוסריות", אינן בעלות תוקף משפטי. רצוי לדעת שלפי הדין היהודי הדתי קיימים דיני ירושה מיוחדים ("אין קניין לאחר המוות" והציווי חייב להעשות בעוד האדם בחיים), אך על אלה במאמר אחר.

במאמר הבא נביא בפניכם את כל מה שאתם חייבים לדעת לגבי צוואה.

כיצד ניתן לערוך צוואה

המחוקק ראה בעריכת צוואה חשיבות רבה ולכן קבע כללים שיכולים להקל על עריכת הצוואה בעצמו ובמינימום עלויות.

4 דרכים לעריכת צוואה:

  • בעל פה

הכוונה לצוואה הנמסרת בעל פה, כאשר אדם חש עצמו כעומד למות ועליה להיאמר בנוכחות שני עדים המבינים את שפתו וניסוחו של האדם המצווה. עליהם לערוך בכתב את שנאמר להם, סמוך ככל שניתן למועד מסירתה ולהפקיד את שרשמו אצל רשם הירושה. מדובר בדרך המהווה "הזדמנות אחרונה" למוריש על סף המוות לצוות את רצונו האחרון.

  • בכתב

הדרך המקנה ביטחון ברמה הגבוהה ביותר עבור עורך הצוואה שאכן ציוויו יבואו לכדי מימוש. חשוב לציין שעל צוואה בכתב להיות כתובה רק בכתב ידו של המצווה ועליה להיות מנוסחת בהתאם לכללי כתיבת הצוואה, אותם נפרט בהמשך.

  • בפני עדים

מדובר בצוואה שנערכת בנוכחות שני עדים שאינם נהנים על פי הצוואה, שהם עדים לאופן עריכת הצוואה ולא לתוכנה.

  • בפני רשות

צוואה הנערכת מול נציג של רשות כגון בית הדין הרבני, בית משפט לענייני משפחה, רשם הירושות ונוטריון.

בהמשך נפרט לגבי כללי הניסוח של הצוואה בכתב ובנוגע לנקודות אליהן חשוב לשים לב כשעורכים צוואה וראשית, חשוב לדעת מתי עריכת צוואה חשובה באופן מיוחד.

מקרים בהם מומלץ (יותר) לערוך צוואה

כפי שציינו, חשוב לנו לדעת שרכושנו יוסדר לאחר לכתנו ובעיקר שלא נשאיר אחרינו עניינים לא מוסדרים או לא ברורים. יחד עם זאת, קיימים מצבים בהם ישנה רגישות רבה יותר או מקרים שהם מועדים יותר לתקלות ולכן יש חשיבות רבה הרבה יותר בהסדרתם. כיום המושג "משפחה" כולל קונסטלציות רבות ומורכבות, שחלקן מעלות את חשיבות הצורך בהסדרת הרכוש לאחר מות המוריש.

בני זוג חייבים לתת את הדעת לכך שחלקו של כל אחד מהם ברכוש המשותף עלול להיות נושא לפרשנות משפטית, ולא תמיד מה שרשום על שמנו הוא בהכרח הרכוש אותו אנו יכולים לצוות. לעתים מה שרשום על שמנו שייך גם לבן או בת הזוג שלנו, ואז אנו יכולים לצוות רק מחצית הרכוש.

להלן מקרים לדוגמא בהם יש חשיבות יתר לעריכת צוואה:

  • הורים לילדים בהורות משותפת
  • ידועים בציבור
  • משפחות חד-הוריות
  • גרושים ופרודים
  • זוג בנישואים שניים עם ילדים מנישואים קודמים עם ובלי ילדים מהזוגיות הנוכחית
  • זוג מבוגר ללא ילדים ושגם סביר להניח שלא יהיו לו ילדים
  • כאשר קיים רכוש שטרם הוסדר רישום הזכויות בו
  • פיצול הירושה בין יורשים טבעיים לבין יורשים / גופים שאינם מוסדרים בחוק הירושה
  • כאשר יש רצון למנות יורש אחר יורש (דהיינו הוראה מי יבוא במקומו של יורש שהלך לעולמו)
  • צוואה הדדית בין בני זוג, כאשר יש להם רצון משותף לגבי אופן ההורשה

3 כללי זהב לניסוח צוואה בכתב

  • ציווי. מאחר שמדובר במסמך המשקף את רצון עורך הצוואה לצוות מה ייעשה ברכושו ונכסיו לאחר מותו, חשוב שהצוואה תהיה מנוסחת בלשון ציווי ברורה ולא לשון המלצה או בקשה.
  • בהירות. על הציוויים להיות מנוסחים בצורה ברורה ובהירה. כך יימנעו טעויות בפרשנות או יימנע הצורך בפרשנות מלכתחילה. חשוב שכוונות המצווה יעלו מהכתב באופן ברור וחד-משמעי.
  • זיהוי. יש לציין פרטים מזהים רבים ומדויקים ככל שניתן, הן ביחס לאנשים המוזכרים בצוואה והן ביחס לנכסים המוזכרים בה.

על אדם להיות מזוהה באמצעות הסבר מה הקשר שלו למוריש, שמו ותעודת הזהות שלו.

ביחס לנכסים, רצוי לציין מספרי גוש וחלקה ביחס לנכסי מקרקעין, פרטי חשבון בנק ביחס לחשבון בנק, פרטי תיקי השקעות בנוגע להשקעות המוריש וכיו"ב.

דברים שחשוב לשים לב אליהם בעריכת צוואה

  • צוואה בכתב יד

אדם שבחר לערוך צוואה בכתב ידו, חשוב שיידע שעל כולה להיות כתובה בכתב ידו, תוך ציון הכוונה שמדובר בצוואה. בתי המשפט קבעו שצוואה כזו לא חייבת להיות מפורטת כמו צוואה שכותב עורך דין, אבל היא חייבת לכלול את כל האלמנטים המהותיים של צוואה.

  • נוכחותם של נהנים מהצוואה

אסור על כל המוטבים או הנהנים לפי הצוואה להיות נוכחים בעת עריכת הצוואה, או לקחת כל חלק שהוא בעריכתה.

  • בריאות גוף ונפש

כאשר יש חשש לבריאותו הפיזית, הנפשית או המנטלית של עורך הצוואה מומלץ להצטייד באישור רפואי בנוגע לכשרותו המשפטית לערוך את הצוואה ולצרפו לצוואה.

  • תנאים והגבלות בצוואה

ניתן להתנות תנאים ולהגביל הגבלות בצוואה. יחד עם זאת, עליהם להיות הגיוניים ומידתיים, ויותר מכך – חוקיים.

  • נהנה/מוטב פסול דין

במקרה בו הצוואה היא לטובת קטין או פסול דין מכל סיבה אחרת, והם המוטבים בצוואה, מומלץ למנות מנהל לחלקם בעיזבון.

מימוש הצוואה

ניתן, אך לא קיימת חובה, להפקיד את הצוואה אצל הרשם לענייני ירושה. כיום אף ניתן לבצע את ההפקדה אצל הרשם, באופן מקוון. הצוואה יכולה להיות מופקדת אצל עו"ד או שמורה בכל מקום אחר הידוע לקרוביו של המוריש.

כאשר רוצים לממש צוואה, יש לפנות אל הרשם לענייני ירושה בבקשה למתן צו לקיום צוואה. לאחר מכן ישנה תקופה בה היא מפורסמת ונתונה להתנגדויות. לאחר תום תקופה זו ומשלא הוגשה התנגדות לקיום הצוואה, הרשם לענייני ירושה יוציא צו לקיום הצוואה, המאפשר את מימושה. יצוין, כי במידה שהוגשה התנגדות לקיום הצוואה, ההליך מוקפא עד להכרעה בעניינה בבית המשפט.

ולסיכום

אם אתם מתלבטים בנוגע לעריכת צוואה, או במידה שדרוש לכם מידע נוסף, נשמח לקבוע פגישת ייעוץ, בה נוכל, בא. שילה ושות' לשתף מהניסיון שצברנו במגוון תחומי הצוואות והירושות. בכל הליך בו אתם נמצאים, בכל שלב ומכל צד של הצוואה, אנחנו כאן כדי לייעץ לכם על מנת שתוכלו להבטיח את זכויותיכם.

גישור
המידע עוזר לך? שתף עם חברים.